kolmapäev, 21. september 2011

Паршивые овцы (2010)

  II Maailmasõja esimesed nädalad. Kinnipidamisasutusse tuleb uus ülem ja annab käsu kümmekond kinnipeetavat saata 40 km kaugusel üht laskemoonaladu hävitama, et see vaenlase kätte ei satuks, sest rinne üha läheneb. (käsk on ka vangid pärast töö lõpetamist hukata) Teel jääb konvoi vastase lennukitule alla ja vangid tõmbavad uttu. Ühte pisikesse külakesse, mida isegi kaardil pole. Seal hakatakse siis hauduma, mida edasi teha. Samal ajal antakse käsk otsingud korraldada, aga mitte vangide kui selliste pärast, kellest keegi ei hooli, vaid ühe konkreetse isiku pärast, kes ei pidanud selles pundis minema.
  Omakorda umbes selsamal ajal saabub külakesse üks sakslaste eel-rühm, et mingit aktsiooni ette valmistada...

   Hästi oli loodud see atmosfäär, kuis ajad olid segased. Külaelanikud, eksvangid, saksa sõdurid, vene sõdurid, jälitajad tsoonist ja veel keegi. Pluss lähenev rinne. Sa ei saa kedagi usaldada, sa ei tea, mis järgmiseks juhtub või mis järgmise nurga taga ootab. Pidev situatsioonimuutus, mille sees sa püüad ellu jääda. Samas oli kummalisi prohmakaid: näiteks, kui sakslased ühe külataadi teistele hoiatuseks keset küla üles poosid, siis oli ülejäänute reaktsioon kuidagi selline, nagu nad oleksid juba kümneid nõuka-aegseid filme näinud ja teadsid ette, kuidas fritsud käituvad. Loogiline oleks olnud, et nad on veidigi üllatunud vms. Samuti ei tahaks ma uskuda sakslaste omavahelist tulistamist. Nii varases sõjastaadiumis küll mitte.
   Aga samas kiituseks võib öelda (pole just esimene kord, aga harv ometi), et sakslasi ei näidatud juhmide tüüpidena, mida NL ajal üha harrastati, vaid nutikate sõjameestena, kes nad tegelikkuses ka olid, ja vene omasid mitte nii väga. Aga endiselt kangelaslikena. Ja julmadena. ( huvitavad mundrid olid sel Saksa väeliigil või -rühmal, millist varem pole kohanud. Keegi sõjaspets võiks selgitada.) Ning kõik karakterid olid ok. Isegi väga okei. Koloriitsed ja tõsised.
 Viimase osa kokkuvõttes tehti selgeks asja point, et see pisike kriminaalide punt, (eksinud lambukesed) keda ajalukku ei kirjutatud, ajas nurja ühe vaenlaste plaani ja andis seega oma panuse sõja kulgu. Olgu nii J
  
(Neli seeriat a 50 minutit. Võib vaadata, võib vabalt vahele ka jätta, midagi ei juhtu)
6,5/10

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar