esmaspäev, 7. november 2011

Viimane kohtumine

Последняя встреча (2010)

   Sisututvustusest võis lugeda, kuidas inimesed, kes kunagi koos KGB koolis õppisid, läksid peale õpinguid laiali, igaüks talle määratud tööle ja kunagi aastaid hiljem kohtuvad taas. Tegelikult sellist kohtumist kõigi vahel ei toimu ja pole see ka 16-osalise filmi sisuks mitte. Film hõlmab ajavahemikku 1981-1991.
Esimesed kolm osa näidatakse väljaõpet koolis ja nelja noore omavahelisi suhteid. Igav kummalisel kombel ei hakanud, kuigi midagi erilist näha ei saanud. Nagu harilikult, on üks kangelane natuke nega, teine romantik ja neid karaktereid arendatakse üha samas joones edasi. (Huvitav oli see, et Brežnevit oli kujutatud nukra torisejana. Kahju hakkas teisest lausa.)
Brežnev
Andropov

  Siis sai noortel KGB kool läbi ja asuti konkreetsele tööle. Neljas osa on selline vahemäng või üleminekuseeria. Pöördeid hakatakse kruvima alles viienda osa lõpuks, aga siis jääb asi paariks seeriaks jällegi sutsuke venima. Kes sõidab Kolumbiasse tööle, kes Maltale, kes jääb kodumaale. Näidatakse neid kordamööda, peaks nagu vaheldusrikas olema, aga sündmustel erilist hoogu pole. Samas elad juba sisse ja vaatad tuttavaks saanud tegelaste käekäiku edasi. Mingist hetkest pakutakse natuke actionit ka, aga pigem on see lugu agentide ja Vene riigi argipäevast kui mingi eriline põnevik.
  Värbamislood tundusid küll natuke ebausutavad. Ja kas samad ülemused ikka mõtlevad välja, kuidas rakettide allatulistamist amide ees imiteerida ning kuidas algaja agent Belgradis kontaktisikuga käituma peab?  Aga kes olen mina, kes ma pole Pagari tänava ukselinkigi käperdanud, et konkreetset tööd arvustada...

Vaadates, kui naiivselt või rumalalt osad tegelased käitusid, sai taas selgeks, et tol ajal oldi ikka täiega süsteemi orjad. Isegi tutvusi ja ametiposti omades. Kõik need mahhinatsioonid, kinnimätsimised ja süüdimöllimised midagi üllatavat ei olnud. Kurvastust tekitasid taaskord, mida üks režiim võib korda saata.
Film räägib üpris erineva saatusega inimestest, kes kord alustasid samalt kohalt.
Selline südamlik lugu.
7/10

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar