pühapäev, 23. jaanuar 2011

Peepli [Live] (2010)

  Paari erandiga ( Monsoon Wedding (2001) ja Rang De Basanti (2006) ) pole ma India kinost seni eriti midagi leidnud. Kui kellelgi on soovitusi, andku tulla. Aga info selle konkreetse filmi kohta oli sellises teemas, et tekkis isu näha.

  Kaks külatola, kel raha pole ja lisaks on nende talumajapidamine haamri alla läinud, kuulevad kusagilt, et kui inimene sooritab enesetapu, saab tema pere 100 000 ruupiat kahjutasu või valuraha või kompensatsiooni vms. Piisavalt jabur juba alustuseks, eks J, aga see on alles algus. Keegi, kes vennakeste arutlemist pealt kuuleb, teeb sellest leheloo. Ajalehest lugedes leiab üks telejaam, et ta peab sellest saate tegema - kui jube on maal elu, võlgades mees peab end tapma - ehk isegi enesetapu lives peale saama jne, aga kuna info lekib, siis tekib konkurents, kes esimesena jaole saab. Kohale tormab trobikond telejaamu, lisaks kohalik politsei, kes (alguses) keelab midagi sellist teha ja veel pihuga igasugu kaubitsejaid ja uudishimulisi.

   Peale selle on parajasti käimas valimisperiood ja seda kasutab üks konkurent teise vastu ära, et vaadake, mis tal seal piirkonnas toimub ja lõpuks saab sellest üleriigiline teema - milliseid abiprogramme ja fonde meil selliseks puhuks olemas on, kuidas me sellest välja tuleme ja sellest saab omakorda meedia omale teemasid juurde jne. jne.

 Asi kerib aina pöördeid juurde. Oluliseks saab teema kajastamine massimeedias, kes millise nurga alt vaid materjali leiab: Kas ta tapab end ära? Ei tapa? Millest ta mõtleb? Kus ta on? Kas tema kaka on korras või mitte?
Mida teeb valitsus? Kes võidab valimised?

  Palju koloriitseid tüüpe ja külamaastikke, kuhu Lääne elustiil väe ja võimuga oma jaburustes sisse trügib. Satiiri valitsemis- ja valimisteemadel ning head muusikat ja lihtsat huumorit.
Esimene ettejuhtunud tsitaat IMDb kommentaaridest:
Bollywood is changing finally! Bigtime!!“
Näib, et nii on.

3 kommentaari:

  1. Filmi naljakaim koht oli kohee alguses... kui üks tobudest hakkas autosõidu ajal oksendama. Üldiselt oli ju päris hea film.
    Muidu vaatasin PÖFF'lt selle Raavani ka ära... Vahest oli see isegi asjalikum India film. Aga noh, otsusta ise!

    VastaKustuta
  2. Tänud, eks viskan pilgu peale. :)

    VastaKustuta
  3. Aga "Peepli" polnud 'panniga pähe ja jalaga tagumikku' komöödia. See oli mõttega satiir!

    VastaKustuta