esmaspäev, 31. oktoober 2011

The Man from Earth (2007)

 Mees hakkab uude elupaika kolima ja töökaaslased ülikoolist tulevad  teda ära saatma. Kui küsitakse, miks ta üldse läheb, jättes töö ja sõbrad ja kõik muu hea, puikleb ta alguses kõrvale, aga kuna pinnimist jätkatakse, sest kõigile näib see täiesti mõistetamatu, annab ta selgituse, mis on ääretult huvitav, kuid ei meeldi kellelegi. Nimelt väidab ta, et on juba 14 000 aastat maamunal elanud ja kuna ta väliselt ei vanane, siis on 10 aastat ühes kohas maksimum, siis tuleb edasi liikuda, muidu märgatakse, koos kõige sellega kaasneda võivaga.

  Üsna agaatakristilik põnevik, mis toimub ühes toas, ainult et kui Christiel on üks uurija ja kümme kahtlusalust, siis siin on vastupidi J
Olin varem paar korda telest peale sattunud ja uudishimu oli olemas, et kuidas nad selle lahendavad, aga ma ei jää kunagi lõpuni vaatama, kui alles poole pealt nägema satun. Hiljem välja otsida takistas laiskus ja ka pisuke kahtlus, et kõigele sellele tuleb kole proosaline seletus, nagu MNC kurtis Red State juures, sest too kanal, kust ma seda silmasin, ketrab reeglina teisejärgulist kraami. Aga kui Metsavana kümme väänas, siis ei jäänud enam valikut.

Natuke kaldu oli kogu lugu Ida suunas, aga see on iga autori loominguvabadus. Arusaamatuks jäi mulle ka kaaslaste selline vihastumine. Ok, õpetlased on pedandid, aga neil ei palutud ju tingimata uskuda. Vahva lugu lihtsalt? Miks vihastumine jätkus ka peale nn selgitust? Aga see on mu subjektiivne muljeke lihtsalt, mitte laitus või hinnang või nii.
Filmi suur pluss on originaalsus ja veel suurem pluss, et lõpuga midagi nässu ei keerata. Jah, surematutest on ennegi nii tehtud, et märgatakse, kus mõni tegelane ei vanane, leitakse tema fotosid kusagilt 80 aasta tagant ja muud säärast, aga siin oli see vaid üks pisike nüanns ja kõik muu kokku on üks suurepärane lugu, mis laseb mõtte päris mitmesse suunda jooksma, nii filmis kui vaataja peas, ja mis hoiab sind kenasti lõpuni ekraani ees.
9/10

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar