pühapäev, 6. märts 2011

Blood Simple. (1984)

http://www.imdb.com/title/tt0086979/
    Enne jahipüsse ja nuudleid tahtsin originaali ära vaadata. Kust sa muidu mõistad, mille peale või miks nad koopia on teinud, pealegi sootuks teises võtmes jne.
   Ausalt öeldes ma kartsin, et ma pean end sellest filmist jõuga läbi pressima, üksnes, et sisu teada saada, sest tollest perioodist on väga palju keskpärast nähtud, lisaks vaataja maitse selle aja peale nõudlikumaks muutunud – mis toona toimis, on nüüdseks lahja jne.
   Aga – üllatavalt stiilne! Suisa hämmastavalt stiilne! Või noh, tegelikult ei tohiks ju vennakeste Coenite puhul nii väga imestada, aga ometi.

  Mees magab oma bossi naisega, .boss leiab, et see pole eriti naljakas, kätte tuleb maksta ja käivitub sündmuste ahel, milles puudub selgus, sihikindlus ja korrapära.
 Paar apsu ja tobedust (kui sa saad endast tunduvalt tugevamale vastasele korraliku obaduse anda, siis ei jääda vahtima, mis edasi saab, vaid antakse teine takka või pannakse putku, aga see on köömešš, naga üks mu tuttav ütleb). Film on ühtaegu tõsine ja ei ole ka. Või ei suuda mina enam nii tõsiselt võtta kui toona mõeldi. Igatahes – absoluutselt kõik kuulub kiitmise alla – muusika, kaamera, dialoog, osatäitmised. Ainuüksi suvalistest taustahetkedest võiks siia 25 ülistiilset shotti panna. Ja mis pole vähetähtis, film kestis ilusti lõpuni, vajumata ära või kasutamata viimase veerandtunni rallikäiku, nagu tänapäeva thrillerites.
 Coenite looming on (minu silmis) käinud üles-alla ja ega saagi kelleltki nõuda, et iga uue korraga latt ületataks, aga lihtsalt uskumatu, et juba nende esimene koostöö nii hea sai olla. Piinlik kohe, et seni nägemata oli.
Kohustuslik!
10/10

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar